Городоцька територіальна громада

Житомирська область, Житомирський район

Освітня кібербезпека — як педагогу захистити персональні дані?

Дата: 30.04.2024 17:15
Кількість переглядів: 68

Повсякденна робота з інтерактивними технологіями прямо зараз докорінно перебудовує сучасну освіту в Україні. Застосування ресурсів доповненої реальності, штучного інтелекту, інтерактивних додатків — без всього цього ми вже не уявляємо свого життя. Для працівників сфери освіти тема захисту закритої інформації про себе є досить актуальною, особливо в часи віроломної збройної агресії росії проти українців. Всі ми маємо пам’ятати про загальну безпеку персональних даних, адже вона стосується не лише нас самих, а й нашого найближчого оточення.  

Персональні дані — фундамент власного добробуту

До конфіденційних відомостей ми відносимо ті, що становлять певну особисту або сімейну таємницю особи. Наприклад, це може бути якісь відомості про сімейний стан людини, її здоров'я, власне майно, а також відомості про дату народження тощо.

Головним юридичним підґрунтям у сфері захисту персональних даних в нашій країні є Закон “Про захист персональних даних”,  і саме його потрібно брати за основу в роботі з персональними даними та їхнім захистом. До речі, розпорядником персональних даних можуть бути не лише підприємства, установи та організації усіх форм власності, а й органи державної влади чи органи місцевого самоврядування, фізичні особи — підприємці, які обробляють персональні дані відповідно до закону.

Фото без опису

Що слід зробити вчителю аби стовідсотково вберегти конфіденційну інформацію про себе?

МОН наголошує, що всі учасники освітнього процесу мають дотримуватися вимог щодо захисту персональних даних учасників освітнього процесу в електронному освітньому середовищі. Освітній омбудсмен України Сергій Горбачов радить прислухатись до наступних порад. В разі несанкціонованої та неузгодженої обробки ваших особистих даних вам слід звернутися до організації, котра вчинила цю дію. У своїй письмовій вимозі педагогу необхідно:

  1. заборонити такого роду обробку;

  2. внести актуальні зміни до власних даних (якщо ви маєте намір лише виключити певну неправдивість, яку стосовно вас просуває в інфопросторі або тільки планує використати установа/організація);

  3. вимагати повного знищення згадок про себе.

Письмове звернення буде вашим безапеляційним аргументом, якщо питання захисту персональних даних дійде до розгляду у судовому порядку.

Вимоги часу диктують нам необхідність залучати до своєї роботи цікавинки з мережі інтернет. Діти сприймають інформацію через яскраву обгортку, тому вчителі намагаються віднайти для своїх учнів баланс між “цікаво” та “корисно”. Через це цифровізація в освіті продовжує збільшуватися, яка на рівні з користю несе і свої небезпеки. В геометричній прогресії зростає кількість інструментів, які за замовчуванням збирають і накопичують інформацію про нас, наші вподобання та навіть про наше фактичне місцеперебування.

Фото без опису

Рекомендації з персональної безпеки в онлайн-просторі від працівників кіберполіції

  • Уважно пильнуйте коли й кому ви передаєте інформацію про себе.

  • Використовуйте виключно надійні, складні у написанні паролі (не пишіть власне ім’я та дату народження, вигадайте слова від 8 літер та скомбінуйте їх з цифрами або спеціальними символами).

  • Не слід створювати однаковий пароль для кількох сайтів або додатків.

  • Не бажано користуватися онлайн генераторами паролів (використовуйте спеціалізовані комп'ютерні програми паролів зі зберіганням даних на закодованій флешці).

  • Не дозволяйте ресурсам відстежувати вашу геолокацію та встановлювати непотрібні рекомендовані програми, якщо цього не вимагає робота.

  • Забороніть ресурсам підписувати вас на небажані розсилки чи застосунки. 

  • Уникайте сайтів з великою кількістю реклами. Зазвичай ці сайти можуть надокучати натиснути кнопку і в результаті ви довічно будете підписані на їх пропозиції встановити вірус. 

Пам’ятайте, що доступ до будь-якої персональної інформації можливий виключно за попередньою згодою її власника (тобто особи, якої стосується ця безпосередня інформація) і лише за тих умов, на котрі ця людина погодиться.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень