Городоцька територіальна громада

Житомирська область, Житомирський район

Поняття домашнього насильства та його види

Дата: 19.12.2023 10:48
Кількість переглядів: 46

Домашнє насильство - діяння фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняється в сім`ї чи в межах місця проживання або між родичами або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають однією сім`єю, але не перебувають у родинних відносинах, чи у шлюбі між собою, незалежно від того чи проживає особа , яка вчилина домашнє насильство, у тому самому місці, що постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Домашнє насильство поділяється на такі види:

1. Економічне насильство - форма домашнього насильства, що включає умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів, або можливості користуватися ними, залишення без догляду чи піклування, перешкоджання отримання необхідних послуг з лікування чи реабілітації, заборону про працювати, примушення до праці, заборону навчатися та інші правопорушення економічного характеру.

2. Психологічне насильство - форма домашнього насильства, що включає в себе словесні образи, погрози, у тому числі третіх осіб, приниження, переслідування, залякування та інші діяння спрямовані на обмеження діяння волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії та бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинил емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали психічного пошкодження даної особи.

3. Сексуальне насильство - форма домашнього насильства, що включає будь-які діяння сексуального характеру, вчинені стосовно повнолітньої особи без її згоди або стосовно дитини незалежно від її згоди, або в присутності дитини, примушування до акту сексуального характеру з третьою особою, а також інші правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості особи, у тому числі вчинені стосовно дитини або в її присутності.

4. Фізичне насильство - форма домашнього насильства, що включає ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, заподіяння смерті, вчинення інших правопорушень насильницького характеру.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень