Городоцька територіальна громада

Житомирська область, Житомирський район

Жодної російської на перервах: в школах України посилять позиції української мови

Дата: 15.12.2023 12:24
Кількість переглядів: 75

Жодної російської на перервах: в школах України посилять позиції української мови

Українські школи отримають нову технічну базу та методику для посилення викладання української мови.

Оголошення:

Уповноважений з захисту української мови Тарас Кремінь заявив на сторінці у Facebook, що для належного забезпечення функціонування державної мови в освітньому процесі потрібно осучаснити методики викладання та матеріальну-технічну базу закладів освіти.

Вчителі мають говорити лише українською мовою

Ще кілька місяців тому Тарас Кремінь радив усім вчителям у межах закладів освіти говорити українською мовою. Козак Михайлик звертав увагу, що деякі вчителі продовжують говорити російською на перервах, користуючись українською лише під час уроків. Така ситуація не влаштовує ані омбудсмена, ані Міносвіти. Саме тому Кремінь надав рекомендації для шкіл:

  • Розширювати мережу курсів із вивчення української мови.

  • Розробити та видати якісні україномовні навчальні матеріали.

  • Заохочувати директорів закладів освіти, аби вони збільшували кількість заходів популяризації мови,

  • Підтримувати учасників освітнього процесу в організації мовних курсів, розмовних клубів та навчальних платформ.

  • Збільшити кількість годин для вивчення української мови та літератури.

Українська мова має бути усюди

У школах необхідно створити сприятливе мовне середовище у закладах освіти й використовувати українську в позаурочних заходах. За словами мовного омбудсмена, батьки мають вдосконалювати мову разом із дітьми. Також Кремінь порадив створити розмовні клуби та курси при школах, які працюватимуть для батьків із залученням внутрішньо переміщених осіб до україномовного середовища.

Процес українізації дійшов також й до Інститутів післядипломної педагогічної освіти — уповноважений рекомендував посилити підготовку вчителів з української мови та української літератури, створювати сучасні методики навчання і викладання тощо.

Державна служба якості освіти також має зайнятися популяризацією освітніх платформ та курсів для вивчення української мови серед школярів, учителів та інших співробітників. Також Кремінь порадив перевірити, як дотримуються мовного законодавства в школах за реалізації освітньої програми.

Раніше ми розповідали про те, що в Україні ледь не прийняли закон, у який могли протягнути російську мову у якості «мови нацменшин», однак цей момент вчасно помітили та розробили спеціальні правки



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень