Про виділення коштів на закупівлю корекційних дидактичних матеріалів та навчального обладнання для ЛФК для дітей з ООП для Городоцького ліцею Городоцької селищної ради Житомирського району Житомирської області
Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Він розвивається через ураження вірусом гепатиту, деякі інфекційні захворювання, токсичні речовини, медикаменти та аутоімунні захворювання.
Цифри і факти
• Виявлено 7 видів збудників гепатиту, які по-різному діють в організмі та різними шляхами в нього потрапляють.
• Гепатит А часто називають «хворобою немитих рук». Вірус гепатиту А потрапляє в організм через рот, після чого проникає в шлунково-кишковий тракт, звідти в лімфатичні вузли, а вже звідти в печінку. Джерелом зараження може бути погано вимитий посуд, невимиті фрукти та овочі, брудні руки. Заразитися вірусом гепатиту А можна через некип`ячену воду, оскільки вода є ідеальним місцем для життя вірусу. Такими ж способами можна заразитися і гепатитом E.
• Вірусні гепатитиВ і С передаються через пошкоджену шкіру або слизову під час контакту. У хворого на гепатит B концентрація вірусу в 1 мл крові може досягати до 1.000.000.000.000.000.000 одиниць. Тому заразитися гепатитом дуже легко.
• Гепатити B, C, D, F і G передаються через кров і статевим шляхом. Крім того, високий ризик заразитися — в тату-салонах і салонах, де роблять пірсинг і татуаж, манікюр та інші косметичні процедури.
• Поза організмом різні збудники гепатиту можуть жити від кількох годин до 4-5 днів.
• За оціночними даними, в Україні близько 5% людей хворіють на вірусний гепатит С, понад 3% — на хронічний гепатит С, близько 1,5% — на вірусний гепатит В.
Профілактика гепатитів А та Е: 5 простих правил
1. Використовуйте для пиття та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хвилин, дати відстоятися).
2. Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
3. При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі майте з собою запас питної води (краще бутильовану).
4. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом.
5. Чітко дотримуйтеся правил особистої гігієни – обов`язково мийте руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.
Якщо людина хоче убезпечити себе від зараження гепатитом — побутових профілактичних заходів недостатньо. У цих випадках існує медична профілактика — вакцинація. Для визначення необхідної вакцинації потрібно проконсультуватися з лікарем, який визначить необхідність її проведення.
Головне — завжди потрібно бути акуратним у побуті та стежити за своїм здоров`ям. У цьому разі ризик зараження гепатитом зведеться до мінімуму.
Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».