Городоцька територіальна громада

Житомирська область, Житомирський район

Харчові отруєння краще попередити, ніж лікувати!

Дата: 29.06.2023 15:16
Кількість переглядів: 55

Що таке харчове отруєння й що з ним робити?

Практично кожна людина, хоч раз у своєму житті, відчувала на собі прояви харчового отруєння. Особливо часто таке негативне явище виникає в дітей. Тому важливо знати, що робити й чого боятися в разі неприємності. І, звичайно, – як уникнути отруєння в майбутньому.

Харчове отруєння (харчова токсикоінфекція, ХТІ або в закордонній термінології – харчова хвороба) виникає, коли людина вживає в їжу будь-які продукти, обсіменені хвороботворними бактеріями. Список патогенних мікроорганізмів дуже широкий, і багато хто з них при попаданні в травну систему може призводити до дуже тяжких наслідків.

Проблема ускладнюється ще тим, що патогенні мікроорганізми, перебуваючи в продуктах харчування, продукують токсини. Ці речовини накопичуються в харчах та викликають симптоми отруєння, навіть коли їжа досить термічно оброблена й живих мікробних тіл у ній вже немає.

Хоча у багатьох продуктах є потенційно шкідливі організми, зазвичай вони гинуть під час приготування страви.

Але якщо ви не дотримуєтеся правил гігієни, неправильно зберігаєте продукти, навіть приготовлені страви можуть призвести до хвороби.

Які продукти становлять ризик харчового отруєння?

Таких продуктів дуже багато. Найбільш небезпечні ті, які повинні зберігатися в прохолодному місці, у холодильниках і морозильниках. Спекотної пори року, такі умови забезпечити вдається не завжди, особливо, коли компанія або сім’я виходить на пікнік на природу.

Небезпеку в плані харчового отруєння становлять: сире або недоварене м’ясо або птиця;

непастеризовані молочні продукти;

сирі молюски, риба, морепродукти;

немиті фрукти та овочі.

Симптоми харчового отруєння

З’явитися вони можуть як за кілька годин, так і через 2-5 днів після вживання неякісної їжі або напою. Тривалість безсимптомного періоду визначається масивністю надходження токсинів в організм. Чим більше зараженої їжі з’їдено / випито, тим коротшим буде благополучний період.

Отруїтися токсинами із зараженої їжі може як одна людина, так і кілька. Зрозуміло, якщо вони вживали ті ж продукти. Дуже часто трапляються отруєння цілими родинами.

10 симптомів харчового отруєння

1. Біль у животі та спазми

2. Діарея

3. Головний біль

4. Рвота

 

5. Загальне відчуття нездужання

6. Лихоманка

7. Озноб (морозить)

8. Слабкість і втома

9. Нудота

10. Біль у м’язах

Лікування харчових отруєнь

Більшість випадків харчового отруєння протікають легко й самі собою проходять через кілька днів. На цей період найважливіше – підтримати організм і компенсувати нестачу рідини, електролітів, які організм втрачає з частим рідким стільцем і блювотою.

Поки не пройде діарея, необхідно відмовитися від молочних продуктів і твердої, важкої їжі. З настанням поліпшення, можна поступово повертатися до звичного раціону. Починаючи з м’якої їжі: банани, тости білого хліба, крекери, легка каша.

Гострої, смаженої їжі й молочних продуктів уникайте ще кілька тижнів.

Важливо пити багато рідини, але це не має бути молоко або напої з кофеїном: просто чиста вода, натуральні соки.

Напої для фітнесу пити не можна: вони не забезпечують необхідний баланс електролітів і мінералів.

У разі важкої інтоксикації, необхідно зробити промивання шлунка й кишківника. У разі необхідності (нестримне блювання, часті рідкі випорожнення) – призначаються внутрішньовенні інфузії для усунення зневоднення. Такі заходи проводяться в стаціонарних умовах.

Чи можна запобігти або уникнути харчового отруєння?

Кращий спосіб запобігти харчовим отруєнням – це завжди знати, що ви їсте. Кращий спосіб завжди знати, що ви їсте – це їсти вдома. В домашніх умовах ви можете краще контролювати зберігання й приготування їжі. Слід дотримуватися обережності під час перекусів в обідню перерву: спека призводить до швидкого розмноження патогенних мікроорганізмів у продуктах і накопичення в них токсинів.

Поради щодо запобігання харчових отруєнь:

На вечірках і фуршетах, відмовляйтеся від обвітрених продуктів, та таких, що давно лежать. Також не давайте їх дітям.

- ретельно мийте фрукти й овочі;

- ретельно мийте стільниці, обробні дошки, ножі й посуд, перш ніж починати застосовувати їх для приготування їжі;

- часто мийте руки й посуд;

- не кладіть сире і приготоване м’ясо на одну тарілку;

- якщо ножі використовувалися для оброблення сирої курки, не використовуйте їх для інших продуктів, які не будуть піддаватися термічній обробці;

- готуйте м’ясо ретельно, у разі необхідності використовуйте термометр для м’яса: переконайтеся, що яловичина готується за температури не менше, ніж 70 ° C, курка й інша птиця – від 80 ° C, а риба – від 60 ° C;

- не використовуйте розфасовані продукти, термін придатності яких минув;

- викидайте консервацію з роздутих або деформованих банок;

- якщо їжу не з’їсти протягом найближчих 4 годин – приберіть її в холод;

- не їжте гриби;

- не їжте м’які сири (особливо імпортні) при вагітності або в разі слабкого імунітету;

- будучи за кордоном, обдавайте всі фрукти й овочі окропом

І пам’ятайте: епізоди харчового отруєння не лишають після себе імунітету. Тому після повторного вживання заражених продуктів, небезпечні симптоми повернуться.

 

Головний спеціаліст                                                                                                            Житомирського районного управління                                                Анжела ХРУЩ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень