Городоцька територіальна громада

Житомирська область, Житомирський район

Вшануймо пам'ять Великого Кобзаря Т.Г.ШЕВЧЕНКА

Дата: 09.03.2023 09:14
Кількість переглядів: 92

Тарас Григорович Шевченко (1814 — 1861) – видатний поет, художник.

Народився 9 березня 1814 року в Київській губернії в селі Моринці.

Спочатку в біографії Шевченка була втрачена мати, потім у 1825 році помер батько. Так почалася його важка, сувора життя. Незабаром він навчився грамоті, став потроху малювати. 1829 року почав служити у поміщика Енгельгардта. У Вільні (Вільнюсі) в біографії Шевченка Тараса проходило навчання у викладача університету Рустема.

У 1840 році розпочався найбільш плідний в житті поета період. Вийшов збірник «Кобзар» Шевченка, були написані кілька найвідоміших його творів («Гайдамаки», «Катерина», «Хусточка», «Наймичка»). Вірші Шевченка були сприйняті критикою негативно, зате були близькі народу.

Як художник Шевченко також не переставав творити. Їм був створений ряд картин в дусі критичного реалізму (наприклад, «Катерина»). Після зближення з київським кирило-мефодіївським товариством, його заарештували. Потім в біографії Шевченка Т. Р. пішла посилання в Орській фортеці Оренбурзької області. Йому заборонили писати, малювати, що було дуже важко для творчої людини. Після експедиції на Аральське море, Шевченка перевели до Новопетровського, де він перебував до 1857 року. Там було написано кілька Повістей: «Художник», «Книгиня» та інші.

Звільнившись, повернувся в Петербург.

В останні роки в біографії Шевченка було створено мало віршів, картин. 26 лютого 1861 року великий поет помер. Пам’ятники Шевченку встановлено не тільки на території України, а також в Росії, США, Парагваї, Франції.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень