Городоцька територіальна громада

Житомирська область, Житомирський район

ГЛАУКОМА: ПРИЧИНИ, СИМПТОМИ, ПРОФІЛАКТИКА

Дата: 06.03.2023 09:23
Кількість переглядів: 98

6 березня — Всесвітній день боротьби з глаукомою. Цю дату запроваджено  в 2008 році  з ініціативи Всесвітньої асоціації глаукоми (WGA) і Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою (WGPA).

 

Цифри і факти

У сучасній офтальмології термін «глаукома» об’єднує групу захворювань, які мають різне походження, але спільні симптоми: підвищення внутрішньоочного тиску (ВОТ), звуження поля зору, розвиток атрофії зорового нерва. Захворювання на глаукому може прогресувати з різною швидкістю. Раннє виявлення та своєчасне лікування дають змогу зберегти зір протягом тривалого часу.

За даними ВООЗ, більше 5 мільйонів людей втратили зір унаслідок глаукоми, що становить 13,5% від усіх випадків сліпоти у світі.

Майже 75% людей з інвалідністю із зору мають нейродегенеративні захворювання, серед яких перше місце посідає глаукома.

За результатами досліджень, ймовірність настання сліпоти на одне око через 20 років після виникнення захворювання і початку лікування становить 27%, а на обидва ока — 9%.

У Європі на глаукому припадає 12% усіх випадків сліпоти.

В Україні глаукому діагностовано  у понад 200 тисяч людей. Щорічно виявляється близько 25 тисяч нових випадків захворювання на глаукому.

В Житомирській області на диспансерному обліку перебувають  понад 6500 хворих на глаукому.


Причини появи глаукоми

   Основна причина виникнення глаукоми – підвищений внутрішньоочний тиск. Своєю чергою, внутрішньоочний тиск може підвищуватися внаслідок двох основних факторів: внутрішньоочна рідина утворюється у надмірній кількості; порушується виведення внутрішньоочної рідини через дренажну систему ока внаслідок її змін.  

 

Фактори ризику:

вік - хвороба частіше вражає людей старше сорока років - у цей період знижується кількість водянистої вологи, тобто внутрішньоочний тиск неминуче підвищується;

спадковість - існує генетична схильність до глаукоми;

ендокринні розлади - відомо, що у людей, які страждають на цукровий діабет, глаукома виникає вдвічі частіше;

наявність хронічних захворювань очей.

 

Характерні симптоми хвороби:

  •  почервоніння слизової оболонки та її постійна вологість;
  • падіння гостроти зору в темний час доби;
  • поява мурашок, пелени перед очима;
  • появи райдужного малюнка при погляді на яскраве світло;
  • хворобливі відчуття в очах;
  • звуження кута зору.

  

Як запобігти глаукомі: 10 простих правил профілактики

  1. Не можна перенапружуватися. Обмеженню підлягають як фізичні, так і психоемоційні навантаження.
  2. Не тримати голову нахиленою. Пацієнтам із глаукомою шкідливо займатися діяльністю, яка вимагає тривалого нахилу голови вперед. Це стосується малювання, креслення, в'язання, вишивання та подібних занять. Необхідно зберігати рівне положення голови під час роботи за комп'ютером, перегляду телевізійних програм, читання.
  3. Налаштувати правильне освітлення. Людям із глаукомою небезпечно працювати при поганому освітленні. Важливо зробити його оптимально яскравим, щоб не давати очам перенапружуватися.
  4. Відмовитися від шкідливих звичок. Куріння вкрай негативно впливає на кровопостачання не тільки органів зору. Порушується транспортування кисню і корисних речовин до всіх елементів очного яблука.
  5. Не носити одяг, який порушує кровообіг у шиї та голові.
  6. Не допускати зорової втоми. Під час роботи за комп'ютером, читання та перегляду фільмів важливо робити перерви. Рекомендується щогодини виділяти 10-15 хвилин для відпочинку. У цей час потрібно дійсно відпочивати, а не змінювати одну напружену діяльність на іншу.
  7. Правильно харчуватися. Для профілактики глаукоми потрібно включити в раціон сирі овочі, рибу, фрукти, при цьому скоротивши кількість тваринних жирів і цукру.
  8. Споживати помірну кількість води. Обмежувати добову норму води або іншої рідини не варто, якщо для цього немає приписів лікаря. Відмовлятися від кави або чаю при глаукомі не завжди потрібно, проте не варто випивати за раз більше однієї чашки будь-якої рідини.
  9. Повноцінно відпочивати, добре висипатися. Відпочинок є важливим заходом профілактики багатьох захворювань. Восьмигодинного сну з 10-12 години вечора вважається достатньо. Бажано не засиджуватися допізна, гуляти ввечері на свіжому повітрі. Необхідно спати на високих подушках. Після пробудження рекомендується робити розминку прямо в ліжку.   
  10.  Уникати різкої зміни освітлення. Особливо це стосується людей із закритокутовою глаукомою. Різка зміна інтенсивності освітлення є сильним навантаженням на очі  - тому до походу в кінотеатр потрібно використовувати краплі, що перешкоджають розширенню зіниці.

    Рекомендується відвідувати лікаря-окуліста  щонайменше 3-4 рази на рік. Ці заходи допоможуть уникнути глаукоми та інших захворювань зорової системи. Здійснювати профілактику рекомендується не тільки людям зі схильністю, адже глаукома може проявитися навіть у здорової людини.

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень