Городоцька територіальна громада

Житомирська область, Житомирський район

ПІСТ І ЗДОРОВ’Я

Дата: 03.03.2023 09:25
Кількість переглядів: 104

Фото без опису

У православних вірян нині триває особливий період – Великий піст. Передовсім він пов’язаний з духовними аспектами внутрішнього світу людини. Але обов’язковою складовою посту є утримання від ряду продуктів.

Багато фахівців-медиків вважають, що з фізіологічної точки зору піст несе велику користь для організму. Після важкої жирної їжі, яку ми їли упродовж усієї зими - Великий піст, що припадає на березень та квітень, адаптує організм до зміни пір року, очищує його від шлаків, готує до літа, щоб ми могли активно запасатися вітамінами. Піст дає можливість харчуватися їжею рослинною, яка багата клітковиною і пектинами, сприяє зв'язуванню і виведенню шкідливих речовин, що накопичилися в організмі.

 

Цифри і факти

• Згідно соціологічних опитувань, 72% українців вважають себе православними – відтак теоретично повинні дотримуватися церковних постів, а відтак – обмежень у харчуванні.

• Водночас лише 7% мешканців нашої країни суворо дотримуються постів, 11% – лише в окремі дні, 15% - намагаються поститися, але не завжди виходить, ще 5% - хотіли би, але не дозволяє здоров’я. 60% - точно не дотримуються Посту.

• Цьогорічний Великий піст триває з 27 лютого по 9 квітня, а з 10 по 15 квітня – Страсний тиждень (коли обмеження в харчуванні є особливо суворими).

• Під час Великого посту, згідно православної традиції, заборонено вживати м’ясо та м’ясні продукти, рибу, яйця, будь-які молочні продукти. В певні дні не вживаються також страви з додаванням олії.

• Відмова від жирного, смаженого чи копченого м’яса (ковбас, сардельок і копченостей) - перевага для здоров’я. Адже такі продукти збільшують ризик деяких видів раку, гіпертензії та порушення обміну жирів.

• Повна відмова від масла, олій та жирів в складі тваринних продуктів (лецитин яєць, риб’ячий жир) є небажаною для деяких людей зі специфічними захворюваннями. Адже в цих продуктах є вітаміни А, Е і Д, холестерин та поліненасичені жирні кислоти. Ці вітаміни необхідні для роботи імунної системи, хорошого зору, обміну кальцію. Відсутність холестерину в раціоні збільшує ризик депресії та порушення утворення статевих гормонів.

• Яйця, за правилами, у піст не вживаються. Водночас у їх складі є практично всі вітаміни, повноцінний білок та корисні жири: наприклад, холін та лецитин, потрібні для роботи нервової системи та печінки. В якійсь мірі замінити яйця можуть соєві продукти, гарбузове та соняшникове насіння, кукурудза та шпинат.

• Якщо щодня споживати багато різноманітної рослинної їжі, ви отримуватимете вітаміни, мікроелементи, клітковину, і, як наслідок, матимете здорові кишківник, судини, мозок, шкіру та зміцнений імунітет.

 

Найкращі для здоров’я пісні продукти

• Бобові - це джерело повноцінного білка, незамінних амінокислот. Вони містять вітаміни групи В, мікроелементи калій, фосфор, залізо, цинк і марганець. Сочевиця, горох, нут, квасоля та боби - це повільні вуглеводи, які не підвищують рівень цукру в крові стрімко. Бобові містять клітковину, а отже сприяють здоров’ю кишківника і оптимальному рівню холестерину.

• Гриби містять багато амінокислоти глутатіону, клітковину бета-глюкан, мікроелемент селен, жир холін, вітамін D, антиоксидант ерготионеїн.

• В кашах (гречаній, перловій, пшеничній, пшоняній, вівсяній, кукурудзяній), крім вуглеводів, є клітковина, мікроелементи, вітаміни групи В та білок. Але не варто зловживати і харчуватися самими лише вуглеводами, особливо білими хлібом, білим рисом і макаронами без нічого - такий раціон призводить до нестачі вітаміну В1, появи закрепів і набору ваги.

• Їжте горіхи, льон, гарбузове та соняшникове насіння, морську капусту. Це забезпечить організм омега-3 поліненасичених жирних кислот. Не зловживайте вуглеводами. Поєднуйте горіхи і моркву чи курагу.

• Не зловживайте печивом, яке містить маргарин. Адже це - небезпечні транс-жири. Не зловживайте смаженням пісної їжі на соняшниковій олії.

• Їжте квашену капусту. Вона містить кальцій, пробіотичні лактобактерії.

• У Великий піст є кілька днів, коли можна їсти рибу. Регулярне споживання жирної морської риби (оселедця, скумбрії) забезпечує мозок, серце і судини та імунну систему омега-3 поліненасиченими жирними кислотами.

• У піст можна вживати будь-які овочі - включаючи картоплю, капусту, моркву, буряк, кабачки, баклажани, помідори, огірки, болгарський перець, цибулю. Щоб надати пісній їжі більш вираженого смаку, можна додавати пряні трави.

• У пісному меню дозволені будь-які сезонні фрукти (яблука, груші, сливи, цитрусові, виноград, ягоди тощо).

Розумний підхід до підбору харчування під час посту захистить від нездорового голодування та дозволить урізноманітнити раціон.

 

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень