Городоцька територіальна громада

Житомирська область, Житомирський район

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ЕНЦЕФАЛІТ?

Дата: 22.02.2023 10:42
Кількість переглядів: 112

 22 лютого відзначається Всесвітній день енцефаліту (World Encephalitis Day).  Започатковано його у 2013 році, основною метою є  привернення  уваги до проблем пацієнтів, які хворіють на енцефаліт.

Енцефалітом називають запалення тканин головного мозку. Його спричиняє вірусна інфекція або автоімунний стан. Захворювання швидко прогресує і потребує невідкладної медичної допомоги.

 

Цифри і факти

 Майже 80% населення  нашої планети не мають уявлення про те, що це за захворювання – енцефаліт.

Щорічно  на енцефаліт хворіють 500 000 осіб у різних країнах світу - незалежно від віку, статі та етнічної приналежності.

Зазвичай захворювання починається з грипоподібного нездужання або головного болю, нездатності говорити, контролювати рухи та судом.

Смертність від кліщового енцефаліту центральноєвропейського типу становить до 2%, а від далекосхідної форми захворювання (без медичної допомоги)  - 25-30%.

Ті, хто перехворів енцефалітом,  можуть страждати від важких наслідків - включно з епілепсією, втомою, когнітивними проблемами з пам'яттю.

 

Основні типи енцефаліту:

інфекційний - виникає на тлі прямої вірусної інфекції;

постінфекційний - відбувається на тлі запалення, спричиненого імунною системою на тлі інфекції або вакцини;

хронічний - розвивається повільно на тлі ВІЛ або взагалі без видимих причин;

автоімунний - утворюється як реакція на пухлину або антитіла, без інфекції.

 

Симптоми  енцефаліту:

головний біль;

блювота;

нудота;

ломота і біль у суглобах;

висока температура тіла (вище 38 градусів);

сплутаність свідомості;

сонливість;

дезорієнтація;

судоми;

зміни поведінки особистості.

 

Лікування енцефаліту

 Хворих з підозрою на енцефаліт  госпіталізують у палати інтенсивної терапії стаціонару. Так як дане захворювання становить небезпеку для життя і здоров’я.

 

Профілактика енцефаліту

• Щеплення проти кору, епідемічного паротиту та краснухи, вітряної віспи, грипу, поліомієліту,  сказу і японського енцефаліту.

•Пасивна імунопрофілактика: в особливих випадках специфічний імуноглобулін проти вітряної віспи, сказу  або гамаглобулін у профілактиці кору.

•  Слід уникати контакту з дикими звірами та бродячими собаками і котами (профілактика сказу).

• Враховуючи, що одним із найпоширеніших носіїв енцефаліту є кліщ (близько 13% усіх кліщів заражені вірусом) -  треба проводити ретельний огляд тіла після прогулянок на природі, особливо навесні та восени, мати  захисний  одяг  для прогулянок в лісі, використовувати спеціальні засоби проти кліщів.

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень