Городоцька територіальна громада

Житомирська область, Житомирський район

Нові правила любительського і спортивного рибальства

Дата: 07.02.2023 09:06
Кількість переглядів: 172

В Україні вперше почне діяти заборона на вилов щуки, повідомляє пресслужба Державного агенства меліорації та рибного господарства. Цей вид прісноводних хижаків заборонять виловлювати задля успішного відновлення їх популяції.

З 15 лютого 2023 року, відповідно до нових правил у всіх рибогосподарських водних об’єктах встановлюється заборона на добування щуки на період нересту, яка діятиме до 31 березня.

"Ця заборона в Україні вводиться вперше і нарешті відповідатиме логіці процесу розвитку цього виду риб. Адже щука – одна з небагатьох риб наших водойм, нерестова активність якої починається за температури води 3-5°C, що є нижчою порівняно з нерестовими температурами інших видів", — йдеться в повідомленні.

Термін нерестової заборони на вилов щуки має поширюватися не тільки на період відкладення ікри, але й на час переднерестової активності. Адже безпосередньому нересту щуки передує переднерестова міграція, під час якої відбувається остаточне дозрівання ікри у самок та молок у самців. А особливої охорони її плідники потребують під час масових нерестових міграцій, протягом яких щука є дуже вразливою до вилову.

За незаконне добування щуки передбачено покарання від адміністративної до кримінальної відповідальності, а також відшкодування нанесених рибному господарству збитків. Штраф за одну незаконно виловлену щуку становить 3 468 гривень.

Нові правила любительського і спортивного рибальства

З 9 грудня 2022 року в Україні почали діяти нові правила любительського і спортивного рибальства. Вони враховують найкращі напрацювання країн ЄС, рекомендації профільних наукових установ України, пропозиції громадськості та інших стейкхолдерів.

  • збільшено добову норму вилову риби (3 кг) на одну людину, розмір якої перевищує мінімально дозволені для вилову розміри;
  • знято обмеження на вилов деяких малоцінних та інвазивних видів водних біоресурсів (карликовий сом, ротань-головешка, сонячний окунь, рапан)
  • дозволено вилов усіх водних біоресурсів, крім тих, що занесені до Червоної книги України, переліків регіонально рідкісних видів, що охороняються, та інших міжнародних природоохоронних списків
  • збільшено з 5 до 7 дозволену кількість гачків
  • збільшено з 1 до 2 дозволену кількість гачків при вилові водних біоресурсів з берега за межами нерестовищ у період весняно-літньої нерестової заборони
  • зменшено кількість заборонених для рибальства місць (зокрема, дозволено рибальство у затоці "Галерна" Канівського водосховища та у гирлах річок, що впадають у Дністровське водосховище)
  • зменшено заборонені для рибальства ділянки (зокрема, у нижніх б’єфах ГЕС дніпровських водосховищ з 10 та 5 км до 2 км)
  • дозволено використовувати всі види водних біоресурсів в якості живої принади (живця), окрім видів, вилов яких заборонено.
  • заборонено вилов із моторних суден з включеною силовою установкою з використанням більше ніж одного знаряддя вилову на одного рибалку
  • встановлено нерестову заборону на вилов форелі струмкової у межах Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей з 1 вересня до 31 грудня.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень