Городоцька територіальна громада

Житомирська область, Житомирський район

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ГЕПАТИТ В?

Дата: 27.01.2023 14:46
Кількість переглядів: 125

Гепатит В -  це небезпечна для життя інфекція печінки, яку спричиняє вірус гепатиту В. Його можливі наслідки — хронічна хвороба печінки та ризик смерті від цирозу та раку печінки.

 

Цифри і факти

За оцінками ВООЗ, понад 2 мільярди  людей в світі інфіковані гепатитом В, з них близько 360 мільйонів мають хронічну форму. Щороку реєструють 4,5 мільйона нових випадків захворювання. Від наслідків хронічного гепатиту В щороку помирає близько 900 000 людей.

У 20-30% людей, інфікованих гепатитом B у дитинстві, в подальшому розвивається цироз та рак печінки.

Хронічний гепатит В — невиліковний. Але його можна попередити завдяки вакцинації. Щеплення ефективно попереджує інфекцію та її хронічні наслідки в 96%. Захист зберігається щонайменше 20 років, а у деяких випадках — протягом усього життя.

За рекомендацією ВООЗ, усі новонароджені якнайшвидше мають отримати щеплення від гепатиту В. Бажано, щоб перша доза була введена протягом 24 годин після народження. Друга доза вводиться у 2 місяці, третя — у півроку.

Дуже важливо отримати усі три вакцини, адже від цього залежить рівень захисту дитини. Так, після першої дози вакцини, дитина має захист у 48% через місяць після вакцинації. Через два місяці після другого щеплення рівень захисту становить 91%, після третьої дози рівень захисту досягає 96%.

Тільки 42% дітей у світі отримують перше щеплення від гепатиту В при народженні.

На кінець 2021 року три щеплення від гепатиту  в Україні отримали лише 65% дітей віком до року.

В нашій країні з  вірусним гепатитом В живуть близько 550 тисяч людей. Однак офіційно діагноз зареєстрований тільки у 18000 осіб. Значна частина пацієнтів не отримує лікування через незнання свого гепатит-статусу.

 

Як розививається гепатит В?

Хворобою  можна заразитися кількома шляхами: природним і штучним. До природних можна віднести статевий спосіб передачі та «вертикальний» -  від матері до дитини, або через різні біологічні рідини людини. До штучних - парентеральний (під час переливання крові) або під час інших маніпуляцій, під час яких відбувається порушення захисного шару шкіри.

Передача гепатиту B від матері до дитини може відбутися під час пологів, або ж внутрішньоутробно, якщо пошкоджена плацента. Ризик такого інфікування зростає, якщо мати перенесла гепатит В під час вагітності, або під час пологів гепатит перебуває в гострій стадії. Крім того, ймовірність передачі гепатиту B від матері до дитини стає дуже високою, якщо мати є ВІЛ-позитивною.

Незважаючи на те, що вірус гепатиту В міститься  в молоці, випадків подібного інфікування не зафіксовано. Також вірус міститься і в інших біологічних рідинах і виділеннях: сльозах, калі, слині, сечі, які в разі потрапляння на слизову або на ушкоджені ділянки шкіри теж можуть спричинити інфікування. Однак ризик подібного зараження дуже малий.

Нині найпоширенішим способом передачі вірусу гепатиту В є саме парентеральний: під час вживання ін'єкційних наркотиків, переливання крові, якщо не дотримуються всіх санітарних норм, під час процедури манікюру, татуажу, пірсингу, татуювання.

Вірус гепатиту В може вижити на відкритому повітрі мінімум 7 днів, навіть у засохлій крапельці крові. Передача вірусу через кров - найпоширеніша форма передачі гепатиту В.

 

Симптоми та наслідки  хвороби

Щойно вірус потрапляє в організм людини, він не проявляє себе одразу. Протягом 50 - 180 днів відбувається інкубаційний період. При цьому вірус проявляє себе як гепатит А: погане самопочуття, температура, темна сеча, знебарвлений кал, поява жовтого відтінку білка очей, шкіри. Але за гепатиту В додаються ще деякі симптоми: сверблячі алергічні висипання, суглобовий біль, загальний важкий стан, стомлюваність. Крім того, печінка та селезінка значно збільшуються.

Гепатит В - дуже небезпечне захворювання, особливо в хронічній формі. Але й за гострої  бувають летальні випадки. В 1% випадків гострий гепатит В розвивається дуже швидко - практично відразу починається «жовтянична» стадія, з рота з'являється дуже специфічний солодкуватий запах. Інші тривожні ознаки - сонливість вдень і безсоння вночі.  У більшості випадків, якщо хвороба отримала подібний розвиток, результат буде летальним.

Якщо гепатит В перейшов у хронічну стадію, то з імовірністю в 30% у людини починається цироз печінки.

 

Пам’ятайте! Найбільш дієвий захист від гепатиту В – вчасна вакцинація.

Ще у  2002 році  вакцина від гепатиту В внесена до Національного календаря профілактичних щеплень і обов'язкова для дітей. Її роблять безкоштовно. Ця вакцина рекомендована і для дорослих, її можна зробити власним коштом.  

Саме вакцинація є найуспішнішим методом боротьби із захворюваннями та смертністю. Вчасно  зроблене щеплення  захищає дитину, а загальне охоплення вакцинацією у 95% може назавжди викорінити  гепатит В  як явище.

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень