Городоцька територіальна громада

Житомирська область, Житомирський район

ЯК УБЕЗПЕЧИТИСЯ ВІД ШКІДЛИВИХ ЯЛИНКОВИХ ПРИКРАС

Дата: 15.12.2022 16:56
Кількість переглядів: 147

 ЯК УБЕЗПЕЧИТИСЯ   ВІД ШКІДЛИВИХ  ЯЛИНКОВИХ ПРИКРАС

 

 Незабаром - Новий рік! Це найбільш довгоочікуване і загадкове свято не тільки для дітей,  а і для дорослих -  адже це свято викликає яскраві емоції, надію на краще майбутнє. А яке свято без новорічної ялинки та ялинкових прикрас?

Сьогодні ринок ялинкових прикрас упевнено розвивається. На прилавках магазинів можна знайти все що завгодно – різнокольорові кульки, штучні та живі ялинки, карнавальні костюми тощо, що є невід’ємним атрибутом свята.

Напередодні свят більшість людей прикрашають свої оселі. Однак  мало хто замислюється про безпеку цих новорічних атрибутів -  адже крім радості, вони можуть нести приховану загрозу для здоров’я людини, особливо дітей.

При виборі товарів багато хто орієнтується виключно на зовнішню привабливість, а не безпечність іграшки. Однак разом з таким товаром може потрапити в оселю велика кількість токсичних речовин, серед яких найбільшими є солі важких металів (свинець, ртуть, кадмій, миш’як, барій тощо), формальдегід, фенол. Хімічний склад ялинкових прикрас неможливо визначити «на око». Проте варто знати декілька ознак, які можуть свідчити про перевищення гранично-допустимих рівнів шкідливих речовин.

Щоб убезпечити дітей від шкідливих ялинкових прикрас, а свято було в радість - необхідно дотримуватись таких вимог:

  • краще не купувати прикраси на стихійних прилавках, адже дешева продукція невідомого походження може містити токсичні речовини;
  • фарба з поверхні іграшок не повинна залишатись на руках чи серветці, а блискітки не мають осипатись;
  • якщо прикраса має надмірно яскравий колір -  це може означати, що при її виготовленні була застосована дешева і ймовірно токсична фарба;
  • іграшка має бути без запаху, бодай навіть слабкого;
  • петля має міцно тримати іграшку, а не вислизати з неї;
  • на ялинкові прикраси повинні бути документи про якість та їх безпеку. Відсутність маркування, найменування та місце знаходження виробника вказує на нелегальне походження іграшок.

Також не слід  забувати, що альтернативою чудових ялинкових прикрас можуть бути яблука, горіхи, цукерки, мандарини, печиво, стрічки, бантики тощо.

Якщо Ви не байдужі до здоров’я Ваших дітей - скористайтеся нашими порадами при покупці новорічних ялинкових прикрас.

Веселих Вам новорічних свят!

 

Олександра СОКУР,

лікар з гігієни дітей та підлітків,

ДУ «Житомирський обласний центр

 контролю та профілактики хвороб

МОЗ України»

                                                          


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень