Городоцька територіальна громада

Житомирська область, Житомирський район

СІЛЬ І НАШЕ ЗДОРОВ’Я: КОРИСНІ ПОРАДИ

Дата: 10.11.2022 16:09
Кількість переглядів: 153

Фото без описуСІЛЬ І НАШЕ ЗДОРОВЯ: КОРИСНІ ПОРАДИ

  Сіль – це невід'ємна частина практично будь-якої страви. Вона вкрай  необхідна  для життєдіяльності людини. Щодня більшість з нас використовує  сіль у харчуванні. Проте слід робити це збалансовано – знаючи про корисні та шкідливі властивості солі.

 

Цікаві факти про сіль

Поварена сіль, або харчова сіль (хлорид натрію, NaCl; столова, кам'яна або харчова сіль)  -- харчовий продукт, що являє собою безбарвні  кристалами.

Сіль природного походження має домішки інших мінеральних солей, які можуть надавати їй відтінки різних кольорів (сірого чи бурого). Виготовляється у різних видах: великого та дрібного помелу, чиста, йодована, нітритна тощо.

Сіль поділяється на види: кам'яна, кухонна, екстра, йодована, морська, екзотична.

Сіль (хлористий натрій) містить у своєму складі  також марганець, залізо, кальцій, фтор, цинк, селен.
Основні складники солі – це хлор і натрій.  Хлор є основною складовою шлункового соку. Соляна кислота, до складу якої він входить, допомагає розщеплювати та перетравлювати білки, а також вбиває хвороботворні бактерії, що потрапляють із їжею. Іони хлору беруть участь у проведенні нервових імпульсів. Натрій підтримує кислотно-лужний та водно-сольовий баланс організму, бере участь у переміщенні глюкози та амінокислот через мембрани клітин  у всьому організмі,  у передачі нервових імпульсів, а також у нормалізації складу крові, лімфи та міжклітинної рідини. У травленні натрій сприяє засвоєнню вуглеводів. Ще одна функція натрію –   участь у скороченні м'язових волокон разом із кальцієм.

 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень