Городоцька територіальна громада

Житомирська область, Житомирський район

ОТРУЄННЯ СВИНЦЕМ: ДЕ ТАЇТЬСЯ НЕБЕЗПЕКА?

Дата: 24.10.2022 14:43
Кількість переглядів: 165

 

ОТРУЄННЯ СВИНЦЕМ: ДЕ ТАЇТЬСЯ  НЕБЕЗПЕКА?

 

   23-29 жовтня -- Міжнародний тиждень профілактики отруєнь свинцем. Цей захід проводиться щорічно у всьому світі з ініціативи Глобального альянсу з відмови від застосування свинцю у фарбах (GAELP).

Свинець є загальновизнаним токсином, який справляє значний негативний вплив   на здоров'я  --  зокрема  на неврологічну, серцево-судинну, шлунково-кишкову та гематологічну системи. Маленькі діти особливо вразливі.  Вони піддаються більшому впливу, ніж дорослі.  А ще свинець впливає на мозок, що розвивається – це  може призвести до зниження інтелектуальних здібностей.

 

Цифри і факти

За оцінками та висновками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), свинець входить до десятки найнебезпечніших хімічних речовин у світі. Його широке застосування призвело до значного забруднення навколишнього середовища та виникнення проблем зі здоров'ям у людей. Цей метал має кумулятивну токсичну дію на мозок і нервову систему, систему крові, шлунково-кишкову та серцево-судинну системи, а також нирки. 

Токсична доза свинцю для людини складає 1 – 3 г, смертельна 8 – 10 г. Серйозну загрозу життю і здоров’ю людини створює хронічна свинцева інтоксикація, оскільки навіть у низьких концентраціях цей елемент здатний накопичуватися в організмі людини та спричиняти цілу низку порушень здоров’я.

 • За оцінкою Інституту показників та оцінки здоров'я, у 2019 році вплив свинцю став причиною 900 тисяч  смертей  в різних країнах.

Найбільш небезпечними джерелами забруднення свинцем є такі виробництва та технологічні процеси: металургійна промисловість, виробництво акумуляторів, пігментів, фарб, сикативів, спеціального скла, мастил, антидетонаційних присадок до автомобільних бензинів, пластмас тощо.

У вигляді аерозолів свинець легко поширюється з повітрям. Міграція також відбувається в системі: «вода-ґрунт-рослини-харчові продукти-людина». Тому, окрім працюючих на зазначених вище виробництвах, значна кількість населення прилеглих до них територій щодня поглинає свинець як в нетоксичних, так і в субтоксичних дозах. У середньому кожний житель Європи та США поглинає 0,3 мг свинцю щоденно.

Із загальної кількості свинцю, яка потрапляє в організм людини, 30-45% надходить з їжею, 30% -- з пилом,  10–20% -- з питною водою і 5-20% -- з повітрям. Виділяється свинець з організму разом з калом, сечею, потом, молоком та слиною. Найбільша кількість свинцю виводиться з калом -- це весь свинець, що не всмоктався в шлунково-кишковому тракті. Нирками шляхом фільтрації видаляється в середньому 30 мкг свинцю за добу. Кількість металу, що виділяється з потом --  до 60 мкг за добу.

 

Симптоми свинцевого отруєння:

  • біль або дискомфорт;
  • втома;
  • головний біль;
  • закреп;
  • нудота або блювота;
  • оніміння або поколювання;
  • складність заснути;
  • спазми шлунку;
  • труднощі у вивченні нових речей.

 

 

Як убезпечитися   від отруєння свинцем

 Купуйте   продукти  харчування тільки у постачальників (продавців), які перевіряють свою продукцію на вміст важких металів (свинцю).  Особливо це стосується листових овочів, грибів, чаю.

 Не збирайте фрукти, овочі, лікувальні трави, гриби біля автомагістралей, автозаправок, на територіях підприємств.

 Не проводьте  багато часу (особливо гуляючи з дітьми, займаючись спортом ) біля автодоріг з високою щільністю руху --  навіть якщо моніторингові дослідження не показують перевищення граничнодопустимої концентрації свинцю у повітрі та ґрунті. Віддавайте перевагу парковим зонам і пляжам.

 Не відкривайте вікна, якщо вони виходять на автодороги зі значною щільністю руху, у час пік.

Користуйтеся  респіраторами при роботі з товарами зі значною концентрацією  свинцю (масляні свинцеві фарби, свинцеві акумулятори тощо).

 Дотримуйтеся  правил особистої гігієни (не споживайте  їжу в цеху, після роботи приймайте душ, змінюйте робочій одяг), харчуйтеся повноцінно.

  Використовуйте в додатковому  харчуванні продукти, які містять пектинові речовини (наприклад, яблука, соки).   

    Лікування отруєння свинцем буде залежати від його рівня в організмі. Основний крок – усунення джерела свинцю. Лікування може передбачати застосування хелатів, які зв’язують свинець і в такий спосіб допомагають вивести його з організму. У випадку  високого рівня свинцю в організмі  -- необхідна госпіталізація в стаціонар.

Бережіть себе і будьте здорові!

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень