Городоцька територіальна громада

Житомирська область, Житомирський район

СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ ІНФОРМУЄ, ДІТИ ТА ВІЙНА …

Дата: 20.06.2022 16:13
Кількість переглядів: 209

Фото без опису

У зв’язку з російською військовою агресією на території України дуже велика кількість дітей втратили батьків або залишилися без батьківського піклування.

Діти, які втратили батьків, або їхні батьки в силу різних обставин не можуть виконувати свої обов’язки, потребують родинного тепла і виховання. Форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у сім’ю: усиновлення, опіка/піклування, прийомні сім’ї (ПС), дитячі будинки сімейного типу (ДБСТ).

Усиновлення – це прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах дочки чи сина, яке здійснене на підставі рішення суду. Питання усиновлення регламентується Сімейним кодексом України, де визначено коло осіб, які можуть бути усиновлювачами та які не можуть бути усиновлювачами, та осіб, які маю переважне право на усиновлення перед іншими.

Опіка та піклування, як сімейна форма влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, встановлюється для забезпечення виховання дітей, які внаслідок смерті батьків, хвороби або якщо батьки цих дітей стосовно них позбавленні батьківських прав чи з інших причин залишилися без батьківського піклування.

Прийомна сім’я – сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно, за плату взяла з установ для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей.

Дитячий будинок сімейного типу як сімейна форма влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – це прийняття за плату в родину, яка створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, на виховання та для спільного проживання не менше п’яти дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей, включаючи рідних, у цій сім’ї не може перевищувати десяти осіб.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини у сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

Історії скалічених війною дитячих доль сколихнули українське суспільство та породили щире бажання огорнути турботою і захистом кожну дитину, яка залишилася без батьківського піклування під час воєнного стану.

Консультування з приводу створення та функціонування ПС/ДБСТ, оформлення опіки/піклування, усиновлення, патронату та наставництва,  навчання на курсах щодо виховання, взаємодії з дитиною-сиротою, дитиною позбавленої батьківського піклування та дитиною, яка опинилася в складних життєвих обставинах тощо:

Звертайтеся до СЛУЖБИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ:

Городоцька селищна рада – щодня з 09.00 до 16.00

Білокриницька селищна рада –  (четвер)    з 10.00 до 13.00

ssd.gorodok@ukr.net


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень