Городоцька територіальна громада

Житомирська область, Житомирський район

Відбулася позачергова сесія Городоцької селищної ради

Дата: 16.02.2022 18:32
Кількість переглядів: 695

Сьогодні відбулася п’ятнадцята позачергова сесія Городоцької селищної ради восьмого скликання.

Участь у пленарному засіданні взяли голова Городоцької селищної ради Наталія Дембіцька, було зареєстровано 14 депутатів Городоцької селищної ради, а також присутніми були керуюча справами виконавчого комітету, начальник відділу освіти, культури, охорони здоров’я, молоді, спорту, туризму, економічного та соціального розвитку та начальник загального відділу.

В порядку денному позачергової сесії Городоцької селищної ради було одне питання, а саме рішення «Про надання повноважень старості та покладання обов’язків із вчинення нотаріальних дій на старосту Білокриницького старостинського округу».

Підставою для зібрання позачергової сесії стало розпорядження селищного голови від 02.02.2022 № 11-ОД «Про зупинення рішення Городоцької селищної ради від 27.01.2022 року № 426 «Про надання повноважень старості та покладання обов’язків із вчинення нотаріальних дій на старосту Білокриницького старостинського округу».

Під час прийняття рішення на чотирнадцятій сесії Городоцької селищної ради восьмого скликання від 27.01.2022 № 426 «Про надання повноважень старості та покладання обов’язків із вчинення нотаріальних дій на старосту Білокриницького старостинського округу» депутатами ради були порушені вимоги Конституції України, ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні, ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад».

Згідно вимог пункту 1 частини 1 статті 18 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» депутат місцевої ради зобов’язаний додержуватися Конституції та законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, регламенту ради та інших нормативно-правових актів, що визначають порядок діяльності ради та її органів.

У відповідності до частини 13 статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» пропозиції щодо внесення питань на розгляд ради можуть вноситися сільським, селищним, міським головою, постійними комісіями, депутатами, виконавчим комітетом. Всупереч вказаній нормі закону з голосу до порядку денного,  без розгляду на постійній комісії ради, проект ріщення був внесений старостою, що не відповідає вимогам частини 1, 4, 10 статті 47, частини 5 статті 51-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та статтям 32, 33, 34, 35 Регламенту Городоцької селищної ради затвердженого рішенням дванадцятої сесії восьмого скликання від 06.10.2021 № 321. Тобто, як член виконавчого комітету Городоцької селищної ради, староста Білокриницького старостинського округу вийшла за межі своїх повноважень, виносячи проект рішення на сесію без відповідного рішення виконавчого комітету.

Отже, приймаючи дане рішення сесія ради порушила принцип розподілу влади, тобто, повноважень представницького органу та виконавчого, прийнято упереджено, з порушенням вимог Конституції України, законів України та Регламенту селищної ради, що слугувало підставою для накладення вето на рішення та видачі відповідного розпорядження про повторний розгляд на позачерговій сесії Городоцької селищної ради з дотриманням чинного законодавства.

 

Після дискусійного обговорення порядку денного, він був винесений на голосування, однак проти його затвердження проголосувало дев’ять депутатів. Тому рішення «Про надання повноважень старості та покладання обов’язків із вчинення нотаріальних дій на старосту Білокриницького старостинського округу» не прийнято. Рішення «Про надання повноважень старості та покладання обов’язків із вчинення нотаріальних дій на старосту Білокриницького старостинського округу», відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» буде винесено на розгляд виконавчого комітету.

З метою консолідації перед лицем загрози та інформаційного тиску в стінах сесійної зали Городоцької селищної ради звучало виконання Державного гімну України, а також привітання з Днем єднання України.

 

Наразі, вчинення нотаріальних дій в Білокриницькому старостинському окрузі, відповідно до розпорядження голови, буде проводитись щочетверга з 09:00 до 14:00 секретарем Городоцької селищної ради (в порядку виключення, секретар Городоцької селищної ради може терміново виїхати на місце вчинення нотаріальних дій в разі невідкладності вирішення питання).

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень