Городоцька територіальна громада

Житомирська область, Житомирський район

Компенсація за професійний догляд. Що змінює постанова КМУ № 1040 від 06 жовтня 2021

Дата: 25.01.2022 12:02
Кількість переглядів: 231

 Міністерство соціальної політики запровадило новий механізм виплати громадянам, які надають соціальні послуги з догляду за людьми з інвалідністю, людьми похилого віку, тяжко хворими та мають відповідну професійну підготовку.

       Відповідна  Постанову КМУ від 06 жовтня 2021 р. № 1040 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1040-2021-%D0%BF#n2ухвалена на засіданні Кабінету Міністрів України.

     «Реформуючи соціальну сферу країни, ми створюємо максимально комфортні умови для надання будь-яких соціальних послуг у територіальній громаді за місцем проживання людини. Однією з таких послуг є догляд вдома за дітьми та дорослими з інвалідністю і людьми похилого віку, – зазначила Міністр соціальної політики України Марина Лазебна. – Розвиток послуги з догляду дозволить таким людям залишатися вдома, а не жити у спеціалізованих закладах. А громадянам, які пройшли спеціальну підготовку і готові надавати послугу з догляду, – простіше оформити всі необхідні документи і отримати грошову компенсацію за рахунок коштів місцевого бюджету».

      Марина Лазебна також підкреслила, що запровадження цієї послуги – це альтернативна форма догляду для громад. Саме завдяки розвитку альтернативних форм догляду на місцях можлива поступова деінституалізація інтернатів.

     Розмір компенсації складає 70% мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі та може виплачуватися не більше ніж за 360 годин на місяць. При цьому кількість осіб, яким можуть надаватися послуги протягом цих 360 годин, Кабінет міністрів не обмежує. При збільшенні розміру мінімальної заробітної плати підвищення суми виплат відбувається автоматично.

   Компенсацію можуть отримати люди, які доглядають за такими категоріями осіб:

  • громадянами похилого віку;
  • особами з інвалідністю;
  • невиліковно хворими, а також хворими, що потребують тривалого лікування;
  • дітьми з інвалідністю;
  • дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги та ін.

     Для включення до списків осіб, які надають соціальні послуги з догляду, вам необхідно звернутися до органу соціального захисту (за місцем вашого проживання згідно реєстрації або довідки ВПО) із заявою (в довільній формі) про включення до списків таких осіб. Разом із заявою необхідно подати копію паспорта, РНОКПП, та документа, що підтверджує місце проживання (довідка ВПО, якщо немає реєстрації або реєстрація на тимчасово окупованій території). Якщо ви маєте медичну освіту, ви додаєте до заяви копію відповідного документа.

      Якщо ви не маєте медичної освіти, для отримання такої компенсації вам необхідно пройти професійне навчання основам догляду відповідно до Постанови КМУ “Про затвердження Порядку підготовки та перепідготовки фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності” від 1 червня 2020 р. № 430https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/430-2020-%D0%BF#Text

        Зараз навчання для фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі здійснює Житомирський медичний інститут Житомирської обласної ради та Товариство Червоного Хреста України. Для отримання додаткової інформації від Житомирської обласної організації Товариство Червоного Хреста України звертатися стосовно навчання до Богдана Олександра Володимировича (0412) 42-63-91, 0674102751 або Голумбовського Валерія Антоновича 0965515888. Для отримання додаткової інформації від Житомирського медичного інституту Житомирської обласної ради звертатися стосовно навчання до Світлани Гордійчук 0972887464, (0412)43-08-91

        Громадяни, які надають послуги з догляду на професійній основі, мають бути непрацюючими, не займатися підприємницькою або незалежною професійною діяльністю та пройти підготовку чи перепідготовку для надання соціальної послуги з догляду.

        Для отримання послуги з догляду на професійній основі потрібно укласти тристоронній договір між одержувачем соціальної послуги з догляду, надавачем такої соціальної послуги та виконавчим органом сільської, селищної, міської ради.

 

  З питань компенсації за професійний догляд звертатися

до відділу надання соціальних послуг


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень