Городоцька територіальна громада

Житомирська область, Житомирський район

Булінг – це ситуація, яка може статися з кожною дитиною.

Дата: 28.12.2021 16:34
Кількість переглядів: 360

       Правозахисні організації та соціологи б’ють на сполох: в Україні 80% дітей у школах стають жертвами булінгу (цькування, залякування).

      Практично в кожному класі є учні, які стають об’єктами глузувань та знущань. Булінг – достатньо нове поняття в нашому житті, але явище, яке воно визначає, на жаль, у нас добре і давно відоме. У художній формі ця проблема була розкрита в радянському фільмі „Опудало”. Що ж це за явище таке , де дитина стає „білою вороною” та „цапом – відбувайлом”, а сьогодні – жертвою булінгу?

       Булінг (від англ. bully – хуліган, задирака, насильник) визначається як утиск, дискримінація, цькування. Вчені визначають шкільний булінг як тривалий процес свідомо жорсткого ставлення з боку однієї дитини або групи дітей до іншої дитини або групи інших дітей.

         Булінг може виявлятися у багатьох формах. Він може бути:

- фізичним – завдання ударів, штовхання, пошкодження або крадіжка власності

- словесним – обзивання, глузування або висловлювання, якими ображається стать, раса або сексуальна орієнтація

- соціальним – виключення інших із групи чи розповсюдження пліток або чуток 

в письмовій формі – написання записок або знаків, що є болючими чи образливими

- електронним (загальновідомий як кібербулінг) – розповсюдження чуток та образливих коментарів з використанням електронної пошти, мобільних телефонів (наприклад, надсилання СМС) і сайтів соціальних мереж.

        Що таке електронний булінг або кібербулінг?

        Це є електронне повідомлення, яке:

- використовується, щоб вивести з рівноваги, залякати або збентежити іншу особу;

- використовує електронну пошту, мобільні телефони, СМС і сайти соціальних мереж для залякування, настирного приставання, збентеження, соціального виключення і нанесення шкоди репутації і дружнім стосункам;

- включає приниження, образи і також може передбачати розповсюдження чуток, розкриття приватної інформації, фотографій або відео, або містити погрози завдати шкоду;

- завжди є агресивним і болючим.

      Наприклад, якщо учень є жертвою булінгу  і є збентежений в результаті розсилання електронного повідомлення про нього чи неї іншим учням школи, такий учень може не захотіти надалі відвідувати школу.

  Булінг є абсолютно неприпустимим. Він не повинен розглядатися просто як “період дорослішання”.

      Наукові дослідження і досвід постійно підтверджують, що булінг – це серйозна проблема, яка має далекосяжні наслідки для учнів, які причетні, їх родин, ровесників і найближчої громади.

        Відповідальність за булінг.

     Новий закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)”   запровадив адміністративну відповідальність за таке правопорушення. 

      Булінг, внаслідок якого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого, тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

     У разі доведення булінгу кривдник муситиме сплатити штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  або громадські роботи протягом 20-40 годин.

   Якщо ж булінг вчиняється групою осіб або повторно протягом року, то кривдник/-и сплачуватимуть від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 3400 грн) або мають виконувати громадські роботи протягом 40-60 годин.

    Якщо булінг вчиняє неповнолітня (до 18 років) або малолітня (до 14 років) особа, то за неї платитимуть штраф і виконуватимуть громадські роботи батьки або особи, які їх замінюють згідно чинного законодавства.

     Крім того, якщо керівник навчального закладу не повідомить поліції про випадки цькування, муситиме заплатити штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  або ж має виконувати виправні роботи строком до одного місяця з відрахуванням до 20% заробітку.

         У тих випадках, КОЛИ БУЛІНГ МАЄ ФІЗИЧНИЙ ХАРАКТЕР і завдає шкоди здоров’ю людини, окрім Адміністративного кодексу, до кривдника застосовується Кримінальний кодекс України , а саме статті 121, 122.

     Варто пам’ятати, що важливим аспектом для дитини, яка страждає від цькування у школі, є достатня любов, підтримка, здорові відносини у сім’ї, а також наявність активного соціального життя поза школою – участь у гуртках, наявність друзів із схожими інтересами тощо.

     Окрім того, батьки можуть допомогти дитині не стати жертвою булінгу, тобто здійснити первинну профілактику. Для цього:

- Налагодьте стосунки із вчителями та однокласниками, беріть участь в заходах, до яких залучають і батьків. Якщо у вас є незвичне хобі, яке є цікавим дітям, розкажіть про це однокласникам дитини, викликавши тим самим повагу до нього.

- Допоможіть дитині стати упевненою у собі і знайти друзів. Запрошуйте однокласників дитини, а особливо тих, кому вона симпатизує, якомога частіше до себе у гості. Дитині потрібні люди, які не дадуть її образити.

- Допоможіть дитині стати членом класного колективу, а не просто ходити на навчання; не налаштовуйте дитину проти шкільних заходів, навіть якщо вони можуть здатися вам непотрібними.

- У випадку завищеної самооцінки поясніть дитині, що цього не потрібно показувати оточуючим, що у будь-якої дитини є свої недоліки та переваги; і якщо вона досягає успіху в математиці, наприклад, то необов’язково у неї будуть успіхи у фізкультурі або чомусь іншому.

- Будьте прикладом спокійного ввічливого ставлення до оточуючих, зберігаючи при цьому особисту автономність та самодостатність.

    Розкажіть дитині, що не потрібно боятися постояти за себе чи когось іншого. Потрібно звертатися до дорослих та просити допомоги.

    Важливо не мовчати, а діяти!

 

 

              

       


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень