Городоцька територіальна громада

Житомирська область, Житомирський район

В Україні оголосили перший вирок за підроблені COVID-сертифікати - очільник Нацполіції

Дата: 05.11.2021 14:22
Кількість переглядів: 705

Фото без описуГолова Національної поліції Ігор Клименко заявив, що в Україні оголосили перше судове рішення за підроблення COVID-сертифікатів. Лише за минулий тиждень правоохоронці провели 13 обшуків та розпочали 12 кримінальних проваджень через підроблення документів.

Про це Клименко заявив на нараді у президента Володимира Зеленського 4 жовтня, повідомляють Офіс президента та Міністерство охорони здоров'я.

Клименко зазначив, що перше судове рішення про вирок за підробку COVID-сертифікатів винесли ще минулого тижня. Так, лікар із Павлограда Дніпропетровської області отримав штраф 34 тисячі грн та позбавлення права діяльності за фахом на один рік. 

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що його відомство продовжує співпрацювати з Нацполіцією та «максимально можливо сприяє слідству, щоби покарати тих, хто підробляє документи про вакцинацію від COVID-19».

22 вересня уряд також підтримав та відправив до Верховної Ради законопроєкт, який встановлює відповідальність за підробку документів щодо вакцинації. Зокрема, цей документ передбачає:

  • штраф від 17 до 34 тисяч грн або обмеження волі до 2 років для осіб, які свідомо використовують підроблені документи;
  • штраф до 68 тисяч грн або позбавлення волі до 2 років із позбавленням права обіймати посаду на 1-3 роки для медичних працівників, які свідомо вносять неправдиву інформацію про щеплення;
  • штраф до 170 тисяч або позбавлення волі до 3 років за підроблення таких документів із метою розповсюдження.

Як зазначає Zaxid.net, це вже не єдиний такий вирок. За даними ЗМІ, 28 вересня Жовківський районний суд виніс одразу два вироки щодо підроблення сертифікатів: мешканцю Івано-Франківщини та жительці Хмельницького.

Чоловік з Івано-Франківщини завантажив липовий бланк про щеплення вакциною Pfizer з реквізитами Івано-Франківської обласної клінічної лікарні, вніс туди свої дані та дані свого сина, а також підробив підпис лікаря. З цими документами він намагався перетнути кордон до Польщі, але прикордонники натомість його затримали.

Жительці Хмельницького, яка завантажила фальшивий сертифікат з інтернету, також не пощастило: її затримали на пункті перетину кордону «Рава-Руська-Гребенне». За даними видання, суд оштрафував обох на 850 гривень.

Посилання на джерело


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень