ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО ВІТАМІН С?
4 квітня відзначається Міжнародний день вітаміну С. Цей вітамін (який також називають аскорбіновою кислотою) відіграє важливу роль у життєдіяльності людського організму.
Цифри і факти
• Вітамін С до списку основних лікарських засобів Всесвітньої організації охорони здоров'я.
• 1928 року Альберт Сент-Дьйордьї виділив із надниркових залоз речовину, яку він назвав «гексуроновою кислотою». Чотири роки потому, 4 квітня 1932 року, Чарльз Глен Кінг виділив у своїй лабораторії вітамін С і дійшов висновку -- це те саме, що й «гексуронова кислота». Норман Хаворт вивів хімічну структуру вітаміну С у 1933 році .
• Добова доза вітаміну С – 75-90 г на добу.
• Після 30 років здатність організму засвоювати вітамін С знижується, внаслідок чого на обличчі з'являються зморшки, темні плями та інші процеси старіння.
• У XVIII столітті саме цинга (нестача вітаміну С) була основною причиною смерті у моряків, а навіть не піратські сутички чи шторми.
Чому важливий вітамін С?
• зміцнює імунну систему;
• бере участь в багатьох різноманітних життєво-важливих процесів;
• розчиняє токсичний білок, який накопичується в мозку людей із хворобою Альцгеймера;
• бореться з інфекціями;
• поліпшує всмоктуваність заліза;
• захищає від цинги;
• запобігає захворюванням серцево-судинної системи та онкології;
• контролює рівень холестерину;
• знижує ризик розвитку катаракти;
• підтримує функціональний стан нирок, очей і нервової системи в людей, які страждають на цукровий діабет;
• запобігає передчасній появі проявів старіння - зморшкам, віковим плямам, зниженню еластичності шкіри, крихкості судин.
• зменшує тривалість застуди;
• прискорює загоєння ран;
• допомагає в лікуванні астми.
Чим небезпечний дефіцит вітаміну С?
• сухість шкіри;
• болі в м'язах і суглобах;
• слабкість волосяних фолікулів;
• втрата ваги;
• кровоточивість ясен;
• кровотечі з носа;
• тривале загоєння ран.
Де знаходиться вітамін С?
• Цей вітамін міститься практично у всіх овочах і фруктах, а також в зелені. Особливо багатим є його вміст у полуниці, смородині, чорниці, аґрусі, огірках, помідорах, перці. Також його багато в апельсинах, грейпфрутах, броколі та ківі.
• В аптеках можна купити аскорбінову кислоту – це також вітамін C, просто в дещо іншій формі.
• Вміст вітаміну C зменшується, якщо свіжі фрукти та овочі піддаються тепловій обробці.
• У більшості тварин (наприклад, кішок) вітамін С синтезується з глюкози. Але людина внаслідок мутації давно втратила цю здатність - тому вона отримує цей вітамін з їжею. Різноманітний збалансований раціон з великою кількістю свіжих фруктів і овочів допоможуть вам почуватися добре в будь-яку пору року.
Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».